Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019
ΟΚΠΑ: Να γίνει δεύτερη κατανομή vouchers για τους παιδικούς σταθμούς Εκτύπωση

Με το υπ΄αριθμ.: 450/31-07-2017 έγγραφό μας εκφράσαμε την έντονη διαμαρτυρία μας στην Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θεανώ Φωτίου για την δραματική μείωση του αριθμού των ωφελούμενων μητέρων που πρόκειται να λάβουν VOUCHER από το Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής 2017-2018» για δωρεάν εισαγωγή των παιδιών τους στους Παιδικούς Σταθμούς Μύρινας & Μούδρου, στο οποίο, ως γνωστόν,  συμμετέχει με μέρος της χρηματοδότησης του και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Το έγγραφο κοινοποιήθηκε στους Βουλευτές Νομού Λέσβου, στην Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάννα Καλογήρου, στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γιώργο Πατούλη, στον Πρόεδρο της ΕΕΤΑΑ κ.Δημήτριο Καλογερόπουλο και στον Δήμαρχο Λήμνου κ. Μαρινάκη Δημήτριο.

Συγκεκριμένα κι ενώ την περίοδο 2016-2017 είχαμε πενήντα μία (51) τελικές δικαιούχους, για τη φετινή περίοδο αρχικά μας ζητήθηκε να δηλώσουμε μέχρι και το 70% της δυναμικότητας μας (80 θέσεις) κάτι το οποίο φυσικά και πράξαμε, γνωρίζοντας τις δυνατότητες μας, τόσο σε κτιριακό και υλικο-τεχνικό εξοπλισμό, όσο και σε πληρότητα θέσεων εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τις αιτήσεις που κατατέθηκαν , δυνητικά ωφελούμενες κρίθηκαν 83 μητέρες με πλήρη φάκελο δικαιολογητικών.

Άρα, η έκπληξή μας και η δυσαρέσκειά μας ήταν δικαιολογημένη όταν στην τελική κατανομή η Λήμνος λαμβάνει μόνο (τριάντα) 30 θέσεις, αφήνοντας εκτός 53 οικογένειες !!!

Με έναν πρόχειρο έλεγχο διαπιστώσαμε ότι συνολικά στο Βόρειο Αιγαίο υπάρχει μείωση στους Δήμους Λέσβου, Σάμου και Λήμνου, σε αντίθεση με τη Χίο όπου υπάρχει αύξηση και σε αντίθεση επίσης με άλλες Περιφέρειες και Δήμους που υπάρχει «εντυπωσιακή αύξηση» .   

Με το υπ΄αριθμ.: 1480/02-08-2017 έγγραφό της η Περιφερειάρχης  Βορείου Αιγαίου, κα Καλογήρου δίνει διευκρινίσεις σε σχέση με την επιστολή διαμαρτυρίας.

Στην απάντησή της η κα Καλογήρου μας κάνει γνωστό ότι «με βάση τη συμφωνία του εν λόγω Προγράμματος μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πιστώσεις θα μειώνονται συνεχώς μέχρι και το 2019.» Άρα δικαιολογούμαστε να σχολιάσουμε  τις «περί του αντιθέτου» διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι στο πρόγραμμα θα μπουν πιο πολλά χρήματα από κάθε άλλη φορά για να ικανοποιηθεί η αυξημένη ζήτηση και οι ανάγκες των οικογενειών.

Αναγνωρίζουμε ότι η τελική επιλογή και η κατανομή, όπως επίσης αναφέρεται στην απάντηση, δεν αποτελεί αρμοδιότητα των Περιφερειών που χρηματοδοτούν, κατά ένα μέρος του, το Πρόγραμμα αλλά αποκλειστικά του Υπουργείου που βάζει τα κριτήρια και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α) που έχει την πλήρη αρμοδιότητα της αξιολόγησης, της επιλογής και της κατάταξης των ωφελούμενων, ανά πρόγραμμα.

Και τέλος, επικροτούμε τη δήλωση, που περιλαμβάνεται στην κατακλείδα της απάντησης σύμφωνα με την οποία η «εν λόγω δράση κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική και ότι η Περιφέρεια θα την χρηματοδοτήσει με πρόσθετους πόρους στην επικείμενη αναθεώρηση του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου».

Για όλους, λοιπόν τους παραπάνω λόγους κρίνουμε ότι συντρέχουν οι λόγοι ώστε, από κοινού  να διαμαρτυρηθούμε για τις παράλογες περικοπές θέσεων  που διαφαίνονται πως θα γίνουν για τη νέα περίοδο στο Δήμο Λήμνου αλλά και γενικότερα στο «οικονομικά ασθενές και πολλαπλά χτυπημένο από την κρίση Βόρειο Αιγαίο» και να ζητήσουμε να γίνει και δεύτερη κατανομή VOUCHERS,όπως είχε γίνει και την περίοδο 2016-17 , ώστε να μη μείνει κανένα παιδί που το δικαιούται έξω από τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου μας, να μην μειωθεί δραστικά η χρηματοδότησή μας και, βέβαια να μην κινδυνεύσει καμιά θέση εργασίας εκπαιδευτικού προσωπικού που μισθοδοτείται και που έχει προσληφθεί με βάση συγκεκριμένη πληρότητα παιδιών και εσόδων από το Πρόγραμμα της Εναρμόνισης και που η συνέχιση των συμβάσεων τους τίθεται εν αμφιβόλω.

  

Η Πρόεδρος

Τούφου Μαγδαληνή


communitycentreslogo_rgb.jpg
koinpantfarm.png
banner_taksidevontas_sti_limno.jpg
banner_kanonismoi.jpg
udata.png
metaforiko_isodynamo.png
i_europi_sou.png
kifi_new.png
bikesharing.jpg
polioxni2.jpg
alkohol.jpg
civilprot2.jpg
banner_kep.png