Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019
«Μουσική για όλους» από το Μουσικό Εργαστήρι Λήμνου Εκτύπωση

Το Σάββατο, 14 Μαΐου 2016, ώρα 11:00 στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μούδρου "Παύλος Κουντουριώτης", το Μουσικό Εργαστήρι Λήμνου φιλοξενεί τη συγγραφέα - μουσικό Μαριβίτα Γραμματικάκη σε ένα εργαστήρι δημιουργίας και αφήγησης μουσικού παραμυθιού, για παιδιά σχολικής ηλικίας. Εικόνα, κίνηση, λόγος, και μουσική είναι τα μαγικά υλικά που χρειάζονται για να κρατάνε ζωντανή την φαντασία των παιδιών. 
Τι είναι τα παραμύθια; Το παραμύθι έχει μουσική ή η μουσική κρύβει κάποιο παραμύθι; 
Ό,τι και αν ισχύει είναι το ίδιο σωστό. Κάθε λέξη έχει μια μελωδία και κάθε μελωδία έχει ένα συναίσθημα, άρα κρύβει κάποια λέξη. Και τα δύο μαζί φυσικά γεννούν τις εικόνες. Το ζητούμενο είναι να καταλάβουμε πως το τρίπτυχο λόγος – μουσική - εικόνα γίνεται ένα και ενιαίο με μοναδικό οδηγό την φαντασία.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε ηλικίες έως 15 ετών. 
Προσπαθούμε να:
- αναπτύξουμε την φαντασία τους,
- να επικοινωνήσουν με τα συναισθήματά τους,
- να δουλέψουν με ομάδες,
- να υποκριθούν τους ρόλους της ιστορίας
- να αναπτύξουν την επικοινωνία και την εκφραστικότητα,
- να εκφράσουν τις δικές τους ιδέες και να συντονιστούν μεταξύ τους,
- και τέλος να βρουν την μουσική που θα ταιριάζει σε κάθε ήρωα μέσα από επιλεγμένα μουσικά κλασικά θέματα ή από την χρήση κρουστών οργάνων (ντέφι, ταμπούρο, ξύστρα, καμπανούλες) καθώς και από τον ήχο μιας ζωντανής βιόλας (μαζί με τη μουσικό) τους δίνει την δυνατότητα ζωντανής συμμετοχής στην μουσική επένδυση.
Η εικονογράφηση επίσης μπορεί να είναι, για κάποια παιδιά, ένας τρόπος έκφρασης.

Την Κυριακή 15 Μαΐου 2016, ώρα 18:00, στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μούδρου "Παύλος Κουντουριώτης", η Μαριβίτα Γραμματικάκη θα παρουσιάσει ένα σεμινάριο για εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς: το εσωτερικό παιδί που έχει ο καθένας μέσα του και το πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του μέσα από ένα παραμύθι.
Και τι είναι το παραμύθι; Είναι μόνο ένας μύθος; ή κρύβει τις μεγαλύτερες αλήθειες; Και πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν μέσον επικοινωνίας, δημιουργίας, έμπνευσης, χαράς και διδασκαλίας;

Η Μαριβίτα Γραμματικάκη γεννήθηκε στα Χανιά. Έχει σπουδάσει βιόλα με υποτροφία στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη της Ισμήνης Κάρτερ, απ’ όπου πήρε το δίπλωμά της το 1986 με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο. Το 1983 διορίστηκε στην ορχήστρα του Γ΄ Προγράμματος της ΕΡΤ. Το 1993 έγινε μόνιμη μουσικός στην Ορχήστρα της Λυρικής σκηνής. Δίδαξε βιόλα στο Ωδείο Αθηνών την περίοδο 2002-2012. Διδάσκει στο Αττικό Ωδείο.
Παράλληλα με τη μουσική της πορεία, ασχολήθηκε από το 1983 μέχρι το 1990 με την έρευνα και τη συγγραφή κειμένων παιδικών εκπομπών για την Ελληνική Τηλεόραση δίπλα στη Φραγκίσκη Καρόρη και έκανε επίσης την παρουσίαση της εκπομπής «Ο κόσμος της Μουσικής». Έχει γράψει τα εξής παραμύθια για παιδιά: «Το νησί της Αρμονίας» (εκδ. Success Dynamics), «Ο Ζητιάνος και η χρυσή κλειδαρότρυπα» (εκδ. Διάπλαση), «Το μπλε κοχύλι» (εκδ. Καλέντη), «Το αστέρι του γίγαντα» (εκδ. Καλέντη) και το «Μαγικό βιολί» (εκδ. Καλέντη), το οποίο παρουσιάστηκε ως θεατρικό-μουσικό έργο για παιδιά τον Μάιο του 2011 στη Λυρική Σκηνή και συνάντησε μεγάλη επιτυχία. Έχει ολοκληρώσει τέσσερις κύκλους σεμιναρίων δημιουργικής γραφής στο ΕΚΕΒΙ για παραμύθι, διήγημα και θέατρο. Τον Οκτώβριο του 2010 δημιούργησε το βιωματικό εργαστήρι παραμυθιού «Παραμύθι ν’ αρχινήσει» και διδάσκει σε μαθητές δημοτικού, αλλά και σε εκπαιδευτικούς την τέχνη του παραμυθιού και της μουσικής ως μέσο θεραπείας, επικοινωνίας και δημιουργίας.
‪#‎ΜουσικήΓιαΌλους‬

Το εργαστήρι και το σεμινάριο πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του επιμορφωτικού προγράμματος «Μουσική για όλους», που απευθύνεται σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες και διοργανώνεται από το Σύνδεσμο «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας», με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Περιλαμβάνει επιλεγμένες εισηγήσεις, σεμινάρια, συναυλίες, βιωματικά εργαστήρια, ανταλλαγές επισκέψεων ανάμεσα στους μαθητές των μουσικών εργαστηρίων των νησιών και ταξίδια μαθητών από τα νησιά στην Αθήνα για παρακολούθηση συναυλιών και παραγωγών για παιδιά και νέους ακροατές. Θα διαρκέσει από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2016. 
Το πρόγραμμα ταξιδεύει σε έξι νησιά του Αιγαίου (Ικαρία, Κέα, Λήμνο, Σαντορίνη, Σέριφο, Σίφνο), με τη συνεργασία τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων και εθελοντών. Δεκατέσσερις εισηγητές-μουσικοί, παρουσιάζουν και αναπτύσσουν με διαδραστικό τρόπο, δεκαεννέα θέματα. Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.filoitounisiou.gr/ 
http://www.facebook.com/filoitounisiou/?fref=ts


communitycentreslogo_rgb.jpg
koinpantfarm.png
banner_taksidevontas_sti_limno.jpg
banner_kanonismoi.jpg
udata.png
metaforiko_isodynamo.png
i_europi_sou.png
kifi_new.png
bikesharing.jpg
polioxni2.jpg
alkohol.jpg
civilprot2.jpg
banner_kep.png