20 Ιουλίου 2019
Άνοιξε η αυλαία των Ημερών Ρωσο-Ελληνικής Φιλίας Εκτύπωση

Με τις καθιερωμένες καταθέσεις στεφάνων και λουλουδιών στο Μνημείο Ηρώων-Πεσόντων Αγωνιστών για την Απελευθέρωση της Ελλάδας και το Μνημείο των ναυτών Α. Ορλώφ και Ντ. Σενιάβιν άνοιξε σήμερα, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, η αυλαία των Ημερών Ρωσοελληνικής Φιλίας.
Τις φετινές εκδηλώσεις τιμούν ο Αρχιεπίσκοπος Γενεύης και Δυτικής Ευρώπης Μιχαήλ, ο στρατηγός Λεονίδ Ρεσέτνικοβ, διευθυντής του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών και Πρόεδρος του Ιδρύματος Νασλεντιϊε, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κ. Αλεξέι Ποπόβ, σεβάσμιοι πατέρες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και αξιωματούχοι. Ανάμεσα στα μέλη της αποστολής, η οποία αριθμεί περί τα 100 άτομα, βρίσκονται και απόγονοι των Κοζάκων που έζησαν και ετάφησαν στη Λήμνο.
Από ελληνικής πλευράς, παρόντες στην πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων ήταν ο Αντιδήμαρχος κ. Σαράντης Πανταζής, ο οποίος εκ μέρους της δημοτικής αρχής κατέθεσε στεφάνι και καλωσόρισε με χαιρετισμό του την αποστολή, ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μοσχάκης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μύρινας κ. Αδαμαντία Γαροφαλλίδου Παπούλκα, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρώην Έπαρχος κ. Θεόδωρος Μπαβέας.
Οι καταθέσεις των στεφάνων και των λουλουδιών έγιναν υπό τις ψαλμωδίες και τους ύμνους ρωσικής εκκλησιαστικής χορωδίας.
Στο χαιρετισμό του, ο κ. Πανταζής αναφέρθηκε στους ισχυρούς και μακροχρόνιους δεσμούς που συνδέουν τη Λήμνο με τη Ρωσία, τους κοινούς αγώνες Ελλάδας και Ρωσίας για την ελευθερία καθώς και την ευκαιρία που δίνουν οι εκδηλώσεις αυτές για «να ανατρέξουμε για άλλη μια χρονιά στην ιστορική μνήμη και να ανταλλάξουμε πολιτιστικές εμπειρίες».
Ο κ. Ποπόβ αναφέρθηκε από την πλευρά του στο γεγονός ότι οι εκδηλώσεις αποτελούν πλέον παράδοση, η οποία έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς εντός και εκτός Ρωσίας να μάθουν για τη μοίρα των προγόνων τους, προσθέτοντας ότι «για αυτό και κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις που γίνονται στη Λήμνο παίρνουν μέρος επισκέπτες από περισσότερες χώρες του κόσμου».
«Η Ρωσία και ο κόσμος της Ρωσίας μαθαίνουν όλο και περισσότερα για τη Λήμνο», ανέφερε ο κ. Ποπόβ, σημειώνοντας παράλληλα ότι «οι ημέρες αυτές δίνουν τη δυνατότητα στους κατοίκους της Λήμνου να γνωρίσουν την κουλτούρα της Ρωσίας».
Ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη τόνισε επίσης μεταξύ άλλων ότι «είναι σημαντικό ότι το 2016 σχεδιάζεται μια χρονιά φιλίας Ρωσίας- Ελλάδος και κατά κάποιο τρόπο οι ημέρες αυτές δημιουργούν έναν πρόλογο».
Οι εκδηλώσεις των Ημερών Ρωσοελληνικής Φιλίας συνεχίζονται αύριο με επίσκεψη στον Α’ Ρωσικό Προσφυγικό Τάφο και τον Ι. Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου στο Πορτιανού στις 09:45 π.μ., επιμνημόσυνη δέηση και ομιλίες στο Ρωσικό Νεκροταφείο στην Πούντα στις 10:30 π.μ. και εκτέλεση ψαλμών από τη Ρωσική Εκκλησιαστική Χορωδία στον Ι.Ν. της Αγίας Μαρίνας στην Κούταλη, στις 13:00.
Το βράδυ του Σαββάτου, στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί Συναυλία των Ρώσων Καλλιτεχνών στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου του Μούδρου.

Το πρόγραμμα των Ημερών Ρωσο-Ελληνικής Φιλίας για το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου:

03 Οκτωβρίου 2015, Σάββατο
09:45 – Επίσκεψη στον Α΄ ρωσικό προσφυγικό τάφο και στον Ι.Ν. Εισοδίων της
Θεοτόκου στο Πορτιανού
10:00 – Μετακίνηση στο Ρωσικό νεκροταφείο στην Πούντα
10:30 – Επιμνημόσυνη δέηση;
- ομιλία του Αρχιεπισκόπου Γενεύης και Δυτικής Ευρώπης Μιχαήλ;
- ομιλίες του Επικεφαλής της αποστολής, των εκπροσώπων των Αρχών του
νησιού, των Κοζάκων και των απογόνων Ρώσων εμιγκρέ;
– κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών.
12:30 – Μεταφορά στη Νέα Κούταλη, επίσκεψη στον Ι.Ν. της Αγίας Μαρίνας
13:00 – Εκτέλεση ψαλμών από τη ρωσική εκκλησιαστική χορωδία στον Ι.Ν. της Αγίας Μαρίνας
20:00 – Συναυλία των Ρώσων καλλιτεχνών στην αίθουσα τελετών του Λυκείου του
Μούδρου
04 Οκτωβρίου 2015, Κυριακή
10:00 – Θεία λειτουργία στον I.Ν. της Ευαγγελίστριας στον Μούδρο
11: 30 – Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ρώσων ναυτών στον Μούδρο
– Προσφώνηση του Γενικού Προξένου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη
Α.Α. Ποπόβ,
12:30 – Επίσκεψη στο ρωσικό τμήμα του Συμμαχικού νεκροταφείου του Μούδρου
– επιμνημόσυνη δέηση;
– ομιλία του πρωθιερέα Μιχαήλ, Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της
Αυστραλίας
– κατάθεση λουλουδιών
18:00 – Συναυλία Ρώσων καλλιτεχνών στην Μύρινα (κ/θέατρο «Μαρούλα»)


communitycentreslogo_rgb.jpg
koinpantfarm.png
banner_taksidevontas_sti_limno.jpg
banner_kanonismoi.jpg
udata.png
metaforiko_isodynamo.png
i_europi_sou.png
kifi_new.png
bikesharing.jpg
polioxni2.jpg
alkohol.jpg
civilprot2.jpg
banner_kep.png