Κυριακή 21 Ιουλίου 2019
Αντίγραφο του έργου «Οι Λημνιοί» παρέδωσε στον Δήμαρχο ο Αρχηγός του Βασιλικού Ναυτικού Αυστραλίας Εκτύπωση
19/04/2015

Χθες, Σάββατο 18 Απριλίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την εκατονταετηρίδα από τη Μάχη της Καλλίπολης, πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μούδρου η τελετή παράδοσης-παραλαβής αντιγράφου του πίνακα του σκοτσέζου ζωγράφου Sir William Russell Flint «The Lemnians» (Οι Λημνιοί), παρουσία του Πρέσβη της Αυστραλίας, κ. John Griffin, του Πρέσβη της Μ. Βρετανίας κ. John Kittmer, λοιπών υψηλόβαθμων εκπροσώπων πρεσβειών, του βασιλικού ναυτικού της Αυστραλίας, της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάνας Καλογήρου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και συλλόγων.

Το αντίγραφο του πίνακα, ο οποίος χρονολογείται από το 1924 αποτελεί δωρεά της Λημνιακής Αδελφότητας Νέας Νότιας Ουαλίας στο Δήμο Λήμνου και παραδόθηκε από τον ο Αρχηγό του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας, Αντιναύαρχο κ. Tim Barrett στο Δήμαρχο Λήμνου κ. Δημήτρη Μαρινάκη. 
Τη μεταφορά του πίνακα από την Αυστραλία στην Ελλάδα ανέλαβε το Βασιλικό Ναυτικό της Αυστραλίας. Αρχικά το παρέλαβε η φρεγάτα ANZAC , η οποία το παρέδωσε στη φρεγάτα Success, μέσω της οποίας μεταφέρθηκε με ασφάλεια εδώ στη Λήμνο.
Το αντίγραφο του έργου του μεγάλου σκοτσέζου ζωγράφου, το οποίο στην αρχική του μορφή έχει διαστάσεις 2x5 μέτρα και βρίσκεται στην συλλογή της Art Gallery της Νέας Νότιας Ουαλίας, προορίζεται να κοσμήσει το Κέντρο Ενημέρωσης Ιστορίας και Ναυτικής Παράδοσης Μούδρου, ενώ μέχρι την αποπεράτωση του έργου, θα κοσμεί το πρώην δημαρχιακό κατάστημα του Μούδρου.
Το έργο έχει αναφορά στις Αμαζόνες της Λήμνου, οι οποίες διακρίνονταν για τη δύναμή τους και επελέγη για να συνδεθεί συμβολικά με τις ηρωικές νοσοκόμες που υπηρέτησαν στα αυστραλιανά στρατιωτικά νοσοκομεία κατά την εκστρατεία της Καλλίπολης πρίν από 100 χρόνια. Επίσης, στόχο έχει να αναδείξει το σημαντικό ρόλο της Λήμνου στα γεγονότα εκείνων των ημερών.
Τη σημασία της επιλογής του συγκεκριμένου έργου και της σύνδεσής του με την 100ετηρίδα από τη Μάχη της Καλλίπολης ανέδειξε η κ. Liz Kaydos, συντονίστρια της Επιτροπής Μνήμης «Lemnos 1915». 
«Κατά τη συνάντησή μας η Liz εξήγησε τη σπουδαιότητα της επιλογής αυτού του πίνακα για τη Λήμνο κατά τη διάρκεια των τελετών μνήμης για την 100ετηρίδα των ANZAC. Η επιλογή επηρεάστηκε από το συμβολισμό του έργου. Σε αυτόν τον πίνακα βλέπουμε τον παραλληλισμό με τις Αμαζόνες της Λήμνου στην αρχαιότητα», ανέφερε κατά την τελετή ο αρχηγός του Βασιλικού Ναυτικού της Αυσραλία Αντιναύαρχος κ. Tim Barrett, ο οποίος πρόσθεσε: «To 1915 η εξουσιοδότηση των στρατιωτικών νοσοκόμων από την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Βρετανία σε αυτό το νησί είχε ως αποτέλεσμα τη διάσωση χιλιάδων ανδρών, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν χαθεί από τις πληγές της μάχης και από ασθένειες. Όπως οι Αμαζόνες της αρχαιότητας, αυτές οι γυναίκες έπρεπε να αποδείξουν ότι ήταν ισάξιες. Οι νοσοκόμες εστάλησαν από τους ανώτατους αξιωματικούς πολύ κοντά στο πεδίο μάχης της Καλλίπολης και έπρεπε να αποδείξουν ότι ήταν αρκετά σκληραγωγημένες, ώστε να ζουν όπως και οι άνδρες τους οποίους περιέθαλπαν, με περιορισμένες προμήθειες και σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Οι νοσοκόμες ανταποκρίθηκαν μεγαλοπρεπώς σε ό,τι απαιτούσαν οι περιστάσεις και χάραξαν το δρόμο για εκείνες που τις ακολούθησαν, σε ό,τι αφορά το ρόλο των στρατιωτικών νοσοκόμων στα μαχητικά μέτωπα. Πάνω από όλα, αυτές οι γυναίκες απέκτησαν την εκτίμηση, το θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη των ανδρών, τους οποίους περιέθαλπαν». 
«Αυτός ο τολμηρός πίνακας θα είναι η κατάλληλη υπενθύμιση στους ανθρώπους της Λήμνου των στενών δεσμών μεταξύ της Αυστραλίας και της Λήμνου», επεσήμανε ο κ. Barrett.

communitycentreslogo_rgb.jpg
koinpantfarm.png
banner_taksidevontas_sti_limno.jpg
banner_kanonismoi.jpg
udata.png
metaforiko_isodynamo.png
i_europi_sou.png
kifi_new.png
bikesharing.jpg
polioxni2.jpg
alkohol.jpg
civilprot2.jpg
banner_kep.png