Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019
Ενημέρωση / Δελτία Τύπου
Φίλτρο: Εμφάνιση #:
Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Πορτιανού Εκτύπωση

      Η τελετή των εγκαινίων του νέου Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Πορτιανού του Δήμου Λήμνου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Απριλίου, στο πλαίσιο του προγράμματος των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τα 102 χρόνια από τη Μάχη της Καλλίπολης, που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Δήμο Λήμνου και τον σύλλογο «Φίλοι των Anzac από τη Λήμνο».

             Το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Πορτιανού αποτελεί έναν χώρο με αναφορά στο σύνολο των ιστορικών στοιχείων και φάσεων που αφορούν το νησί της Λήμνου. Οι ενότητες που διαμορφώνονται και αναπτύσσονται στον εκθεσιακό χώρο αναφέρονται στη Μυθολογία, στην ιστορία της Λήμνου από την Αρχαιότητα μέχρι την Τουρκοκρατία, στην Απελευθέρωση του νησιού και κορυφώνεται με την ενότητα που αφορά τη Λήμνο ως πολεμικό θέατρο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και ειδικότερα στη Μάχη της Καλλίπολης και την παρουσία των ANZAC.

Τα εγκαίνια του Κέντρου πραγματοποίησαν η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Πορτιανού κ. Σπύρος Μανιάτης και η κ. Πολυξένη Γεροντάρα, η οποία διετέλεσε Πρόεδρος της Τ.Κ. Πορτιανού στο διάστημα 2011-2014.

Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αρχηγού του Ελληνικού Στόλου, Αντιναύαρχου Ιωάννη Παυλόπουλου, του Πρέσβη του Καναδά, κ. Keith Morril, του Αναπληρωτή Πρέσβη της Αυστραλίας, κ. Andrea Biggi, του Βουλευτή ν. Λέσβου κ. Ιωάννη Πάλλη, του Αμυντικού Ακολούθου της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, Συνταγματάρχη Richard Coleman, του Επίτιμου Γενικού Προξένου της Νέας Ζηλανδίας, κ. Κωνσταντίνου Κοτσιλίνη, του Αντιπεριφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Κωνσταντίνου Αδαμίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Ιωάννη Ξενάκη, του Επάρχου Λήμνου κ. Ευάγγελου Γιαρμαδούρου, των Αντιδημάρχων κ. Γιώργου Σακαρίκου και κ. Ιωάννη Ποντίκα και του Προέδρου του Συλλόγου «Φίλοι των Anzac από τη Λήμνο κ. Στέλιου Μάντζαρη.

Την τελετή των εγκαινίων τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου, Υποστράτηγος Ιωάννης Καμνής, ο Εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Λημνίων Αυστραλίας, κ. Βασίλειος Γεωργαντής, ο Εκπρόσωπος του Παραρτήματος Ελλήνων Παλαιών Πολεμιστών και Εφέδρων της Βικτόρια της Αυστραλίας κ. Νικόλαος Καμπούρης, ο Διευθυντής του Ιδρύματος «Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα», κ. Βασίλειος Νικόλτσιος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρου κ. Θεόδωρος Μπαβέας, η Πρόεδρος του παραρτήματος Λήμνου του Λυκείου Ελληνίδων, κ. Θέκλα Φιλίππου και εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

            Το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Πορτιανού στεγάζεται στο λιθόκτιστο κτήριο του πρώην Χριστοδουλίδειου Αρρεναγωγείου στο Πορτιανού,  σε μία περιοχή σημείο αναφοράς για την ιστορία της Λήμνου, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στα σημεία όπου στρατοπέδευσαν οι συμμαχικές δυνάμεις κατά την εκστρατεία της Καλλίπολης στον Α ΄Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και εκεί όπου έζησαν οι πρόσφυγες από τη Ρωσία (κοζάκοι) που κατέφθασαν στο νησί το 1920 και σήμερα βρίσκεται το ρωσικό νεκροταφείο.

            Το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Πορτιανού (ΚΙΕΠ) έχει πολλαπλό στόχο:

  • Να γίνει κέντρο προβολής, ιστορικής και περιβαλλοντικής γνωριμίας και επισκέψεων μιας μεγάλης περιοχής της Λήμνου γύρω από το Πορτιανού και το Μούδρο, περιοχές που είναι συνδεδεμένες με σημαντικές δράσεις του Παγκόσμιου Πολέμου και με λαούς που είχαν εμπλακεί σ΄ αυτές.
  • Να γίνει μουσειοπαιδαγωγικό κέντρο για τους μαθητές του νησιού και των επισκεπτών για την τοπική ιστορία και τη σύνδεσή της, μέσα από τη γνώση του χώρου και της εποχής, με τη διεθνή ιστορία.
  • Να καταγράψει και να εξάρει ένα τμήμα των Συμμάχων, το εκστρατευτικό σώμα των Αυστραλών και των Νεοζηλανδών, το ANZAC, που ξεκίνησε από τη Λήμνο και πολέμησε στη μάχη της Καλλίπολης το 1915.
  • Να εντάξει τη Λήμνο στο διεθνές προσκυνηματικό-επετειακό δίκτυο της Anzac Day, της εθνικής επετείου Αυστραλών και Νεοζηλανδών που συνδέεται ιστορικά με τη Λήμνο, όπου διατηρούνται οι τάφοι δεκάδων νεκρών στα δύο κοιμητήρια του νησιού.
  • Να εντείνει τους ήδη σφυρηλατημένους από την εμπόλεμη περίοδο δεσμούς μεταξύ Λήμνου-Ελλάδας και Αυστραλίας.
  • Να προβάλει τις σχέσεις των Ρώσων με τη Λήμνο τόσο κατά το προεπαναστατικό κίνημα των Ορλωφικών όσο και κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τα υπάρχοντα μνημεία ρωσικού ενδιαφέροντος.
  • Να συνδέσει τον θεματικό τουρισμό με τις τουριστικές υποδομές της Λήμνου.

Πέρα από τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Πορτιανού προβάλλει το νησί ως διαχρονικό ενδιάμεσο σταθμό, από την προϊστορία ως τα νεότερα χρόνια, στον δρόμο από το Αιγαίο προς τις μεταλλοφόρες περιοχές του Ευξείνου Πόντου. Επίσης, για να εξηγηθεί καλύτερα ο στρατηγικός στόχος της Καλλίπολης στη διάρκεια του Παγκόσμιου Πόλεμου, που έφερε τη Λήμνο στο διεθνές προσκήνιο, γίνεται αδρή αναφορά στη στρατηγική σημασία των Στενών των Δαρδανελλίων, όπως αποτυπώθηκε στη Μυθολογία και την Ιστορία.

Με αφορμή, τέλος, τα πολεμικά γεγονότα και τα μνημεία της περιόδου 1915-1921 στη Λήμνο, γίνεται αναφορά στη συνολική ιστορία και τα μνημεία του νησιού από την Αρχαιότητα ως τις μέρες μας, ώστε ο επισκέπτης του Κέντρου να σχηματίζει μια συνοπτική εικόνα της ιστορίας και των αξιοθέατων της Λήμνου.

Το έργο του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Πορτιανού υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη & Νήσοι Αιγαίου» του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Περισσότερα στοιχεία για το  Κέντρο Ενημέρωσης Πορτιανού, μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα του Κέντρου, https://www.kiep.gr/.Ευχαριστήριο Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος Εκτύπωση
Η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος (Ο.Χ.Ε.) με ανακοίνωση της που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ευχαριστεί δημόσια, όσους συνέβαλαν στην επιτυχημένη διοργάνωση του 7ου προκριματικού ομίλου του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Χάντμπολ Νεανίδων U19 που έγινε στην Μύρινα της Λήμνου.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τον Δήμο Λήμνου που ήταν συνδιοργανωτής της διοργάνωσης και η Ο.Χ.Ε. ευχαριστεί δημόσια τον Δήμαρχο Δημήτρη Μαρινάκη, τον Αντιδήμαρχο Νίκο Μοσχάκη και τον πρόεδρο του ΟΕΠΑ Νίκο Μαρινάκη καθώς και τους κατοίκους της Λήμνου που στήριξαν την διοργάνωση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:
«Συγκεκριμένα για την διοργάνωση των προκριματικών αγώνων του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Νεανίδων, η Ο.Χ.Ε. ευχαριστεί θερμά την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την Περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου, την Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου, τον Έπαρχο Ευάγγελο Γιαρμαδούρο, τον Δήμο Λήμνου, τον Δήμαρχο Λήμνου Δημήτρη Μαρινάκη, τον Αντιδήμαρχο Νίκο Μοσχάκη, τον Πρόεδρο ΟΕΠΑ Νίκο Μαρινάκη, την ΑΕ Λήμνου και ιδιαίτερα την «ψυχή» της διοργάνωσης Κατερίνα Πετρίδου και τον Γιώργο Παρούση, την Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου και το Αστυνομικό Τμήμα Λήμνου, το ΕΚΑΒ και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λήμνου.
Ιδιαίτερα ευχαριστήρια στους κατοίκους της Λήμνου που κατέκλυσαν τρεις ημέρες το κλειστό γυμναστήριο και συμπαραστάθηκαν στην Εθνική μας ομάδα και φυσικά στους δεκάδες εθελοντές».
Διανομή ειδών οπωροπωλείου σε ωφελούμενους της Κοινωνικής Σύμπραξης ΠΒΑ Εκτύπωση
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση Δημάρχου με τον νέο Διοικητή της 88 ΣΔΙ Εκτύπωση

Σήμερα, Παρασκευή 24 Μαρτίου, ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτριος Μαρινάκης είχε στο Δημαρχείο εθιμοτυπική συνάντηση με τον νέο Στρατιωτικό Διοικητή Λήμνου, Ταξίαρχο Γρηγόριο Ρουμάνη, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα.

Ο Δήμαρχος ευχήθηκε στον Ταξίαρχο καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα, ενώ συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και της 88 ΣΔΙ.

Συνάντηση εργασίας ενόψει των Προκριματικών Αγώνων του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Χάντμπολ Νεανίδων Εκτύπωση

Ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης και ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Μοσχάκης είχαν σήμερα, Τρίτη 7 Μαρτίου, συνάντηση εργασίας με τον Ειδικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης Ελλάδος κ. Δημήτρη Σταυρακάκη και την υπεύθυνη του Τμήματος Χάντμπολ της Αθλητικής Ένωσης Λήμνου κ. Κατερίνα Πετρίδου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της διοργάνωσης των Προκριματικών Αγώνων του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Χάντμπολ Νεανίδων U19 που πραγματοποιούνται για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν τον Απρίλιο του 2015) στο Κλειστό Γυμναστήριο Μύρινας «Νίκος Σαμαράς» στις 17, 18 και 19 Μαρτίου, με διοργανωτή την ΟΧΕ και με τη συμμετοχή των εθνικών ομάδων της Ελλάδας, της Νορβηγίας και της Τουρκίας.

Η δημοτική αρχή καλωσόρισε τον ειδικό γραμματέα της ΟΧΕ και ευχήθηκε καλή επιτυχία και στους φετινούς αγώνες, ενώ κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα, καθώς ο Δήμος Λήμνου και ο Οργανισμός Εκπαίδευσης Δια Βίου Μάθησης Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου υποστηρίζουν  την εν λόγω διοργάνωση. 

Εκλογή Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, μελών Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Εκτύπωση

Εκλογή Μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου,

της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Ορισμός νέων Αντιδημάρχων

 

Χθες, Κυριακή 5 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν οι δημαιρεσίες στο Δήμο Λήμνου, με την εκλογή των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εξελέγη παμψηφεί ο κ. Παναγιώτης Μαυροθαλασσίτης.

Αναλυτικά, εξελέγησαν οι ακόλουθοι:

 

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου: Παναγιώτης Μαυροθαλασσίτης

Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου: Παλαιολόγος Κυριαζής

Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου: Νικόλαος Γιαννάκαρος


Οικονομική Επιτροπή για τα έτη 2017 -2019

Τακτικά μέλη:
Πλειοψηφία: Νικόλαος Μοσχάκης, Γεώργιος Σακαρίκος, Χαράλαμπος Μπούμπουρας, Μαγδαληνή Τούφου

Μειοψηφία: Βασίλειος Κριθαρέλλης, Ελεονώρα Γεώργα

Αναπληρωματικά μέλη:
Πλειοψηφία: Σαράντης Πανταζής, Ιωάννης Ποντίκας, Αντώνιος Παπαλιάς.

 
Μειοψηφία: Δημήτριος Μπουλώτης, Παλαιολόγος Κυριαζής

 

Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για τα έτη 2017 -2019

Τακτικά μέλη:
Πλειοψηφία: Νικόλαος Μοσχάκης, Γεώργιος Σακαρίκος, Αντώνιος Παπαλιάς, Νεκτάριος Παλατιανός

Μειοψηφία: Ευάγγελος Χασάπης, Παράσχος Λυριστής

Αναπληρωματικά μέλη:
Πλειοψηφία: Εμμανουήλ Γαροφαλλίδης, Γεώργιος Σκαφίδας, Αθανάσιος Σαρδιανός
Μειοψηφία: Φωτεινή Ετμεκτζόγλου, Χρυσόστομος Μυρτζανής.

 

Ορισμός Αντιδημάρχων

Επίσης, με την αριθ. 43/2017 απόφασή του, την Παρασκευή 3 Μαρτίου, ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης όρισε τους νέους Αντιδημάρχους, με θητεία δυόμισι ετών, έως τις 31/08/2019.

Βάσει της απόφασης:

- για τον Τομέα Εξυπηρέτησης του Πολίτη Αντιδήμαρχος ορίζεται ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Γεώργιος Σακαρίκος,

- για τον Τομέα Ποιότητας Ζωής Αντιδήμαρχος ορίζεται ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Νικόλαος Μοσχάκης,

-  για τον Τομέα Ενδοδημοτικής Αποκέντρωσης Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Κούταλης και Ατσικής Αντιδήμαρχος ορίζεται ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Ιωάννης Ποντίκας.

- για τον Τομέα Ενδοδημοτικής Αποκέντρωσης Δημοτικής Ενότητας Μούδρου Αντιδήμαρχος ορίζεται ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Σαράντης Πανταζής.

 

Αναλυτικά η απόφαση 43/2017:

http://www.limnos.gov.gr/files/007/Anakoinwseis/apofdim43-2017.pdf
Συνάντηση Δημάρχου με τη συγγραφέα κ. Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου Εκτύπωση

Ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης συναντήθηκε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου με τη λημνιακής καταγωγής συγγραφέα κ. Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου,  σε συνέχεια προηγούμενων επαφών με στόχο τη συνεργασία για θέματα που αφορούν το Δήμο Λήμνου.

Ειδικότερα,  συζητήθηκε το θέμα της  δημιουργίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, καθώς η συγγραφέας έχει εκφράσει την επιθυμία να δωρίσει την προσωπική της Βιβλιοθήκη στον Δήμο Λήμνου,  καθώς επίσης και η πρόταση της κ. Λαμπαδαρίδου Πόθου για την δημιουργία Πινακοθήκης με έργα- δωρεές από λημνιούς δημιουργούς .

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι αποτελεί τιμή για το Δήμο μας η πρόθεση της συγγραφέα να μας παραχωρήσει τη Βιβλιοθήκη της, ενώ προσέθεσε ότι η ίδρυση Δημοτικής Βιβλιοθήκης αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο Λήμνου.

Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι εξετάζεται επίσης η δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης με ιστορικού περιεχομένου αρχεία, μεταξύ των οποίων και αρχεία του Δήμου μας, πράξη η οποία προτείνεται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ της Π.Β.Α. 2014-2020.

Ο Δήμαρχος και η συγγραφέας συμφώνησαν να συναντηθούν στη Λήμνο το επόμενο διάστημα, προκειμένου να δρομολογηθούν οι ενέργειες για την υλοποίηση του έργου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, καθώς και για την ενεργοποίηση συμπολιτών μας που επιθυμούν να συμβάλουν στην επίτευξη του κοινού αυτού στόχου.

 

 

 

Επιστολή Δημάρχου προς την Υπουργό Εργασίας για την υποβάθμιση του ΕΦΚΑ Λήμνου Εκτύπωση
Ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης απέστειλε σήμερα, Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας κ. Ευτυχία Αχτσίογλου σχετικά με την υποβάθμιση του τμήματος ΕΦΚΑ Λήμνου.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

 

Η Λήμνος βρίσκεται για άλλη μία φορά αντιμέτωπη με το πολύ σοβαρό πρόβλημα της πλήρους υποβάθμισης των υπηρεσιών της και αυτή τη φορά στον πολύ ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με όσα δρομολογούνται για τον οργανισμό ΕΦΚΑ.

Το τοπικό γραφείο υποβαθμίζεται και του αφαιρούνται πολύ βασικές αρμοδιότητες,  υποχρεώνοντας τους κατοίκους της Λήμνου να μεταβαίνουν στη Μυτιλήνη για τη διεκπεραίωση υποθέσεων, με σημαντική οικονομική επιβάρυνση και μάλιστα σε μία εποχή που πολλοί συμπολίτες μας στερούνται ακόμη και τα βασικά για αξιοπρεπή διαβίωση.

Με δεδομένο ότι οι εβδομαδιαίες ακτοπλοϊκές συνδέσεις μας με την έδρα του νομού μας  είναι μόλις δύο κατά τους χειμερινούς μήνες, ότι το νησί της Λέσβου απέχει ακτοπλοϊκώς 6 ώρες από τη Λήμνο, αλλά και ότι η μετάβαση αυτή συνεπάγεται κόστος μετακίνησης και διαμονής, αντιλαμβάνεστε πόσο σοβαρό πρόβλημα δημιουργεί στους κατοίκους του νησιού μας μια τέτοια εξέλιξη. Ένα πρόβλημα που έρχεται να προστεθεί σε όλα τα άλλα προβλήματα που έχουν προξενήσει ανάλογες αποφάσεις για την απογύμνωση υπηρεσιών της Λήμνου, όπως το Νοσοκομείο, η Εφορία κ.α.

Το αίσθημα που μας δημιουργείται μετά τη λήψη τέτοιων αποφάσεων είναι ότι η πολιτεία αδιαφορεί για τις συνέπειες που έχει στις ακριτικές περιοχές μας η κατάργηση αρμοδιοτήτων σε υπηρεσίες και μάλιστα εν προκειμένω υπηρεσίες οι οποίες εξυπηρετούν κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας, που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.

     Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προαναφερόμενα, αλλά και το γεγονός ότι η Λήμνος είναι ένα απομακρυσμένο νησί 17.000 κατοίκων, με πολύ σοβαρά συγκοινωνιακά προβλήματα κατά τους χειμερινούς μήνες, σας καλώ να αναθεωρήσετε τις αποφάσεις αυτές, με γνώμονα τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας και το συνολικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο εμείς οι ακρίτες καλούμαστε να αναμετρηθούμε  καθημερινά με τα σοβαρά προβλήματα που συνεπάγεται η απόφασή μας να ζήσουμε στον τόπο μας και να αγωνιστούμε για αυτόν.                                           


Δωρεάν οδοντιατρικές εξετάσεις σε 1.050 παιδιά της Λήμνου Εκτύπωση
Η κινητή οδοντιατρική μονάδα του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρέθηκε στη Λήμνο από τις 23 Ιανουαρίου έως και τις 10 Φεβρουαρίου και πραγματοποίησε δωρεάν οδοντιατρικές εξετάσεις σε 1.050 παιδιά διαφόρων ηλικιών με τη συμμετοχή και τη συνεργασία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Νομού Λέσβου, υπό την αιγίδα του Δήμου Λήμνου και των νομικών προσώπων του ΟΕΠΑ και ΟΚΠΑ. 
Η κινητή οδοντιατρική μονάδα του οργανισμού μαζί με τους εθελοντές οδοντιάτρους επισκέφθηκαν όλα τα σχολεία του νησιού, πραγματοποιώντας δωρεάν οδοντιατρικές εξετάσεις στους μαθητές και τις μαθήτριες.
Ο Δήμος Λήμνου ευχαριστεί το Χαμόγελο του Παιδιού, τους οδοντιάτρους και όλους όσοι συνέβαλαν στην πρωτοβουλία αυτή για την προσφορά τους στα παιδιά της Λήμνου.
Απομακρύνθηκε το πλοίο KONGE από το λιμάνι της Μύρινας Εκτύπωση

Έπειτα από σειρά συντονισμένων ενεργειών των αρμόδιων φορέων, δόθηκε τέλος σε μία χρονοβόρα και πολυσύνθετη διαδικασία και επετεύχθη η απομάκρυνση του πλοίου KONGE από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου.

Το πλοίο απομακρύνθηκε χθες, Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, ως αποτέλεσμα συνεχών προσπαθειών του Δήμου Λήμνου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λήμνου,  με την συμβολή του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Λιμεναρχείου Μύρινας.

Ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν στην επίλυση του προβλήματος και στην απομάκρυνση του καμένου πλοίου, η παρουσία του οποίου έβλαπτε σοβαρά την εικόνα του λιμένα της Μύρινας επί σειρά ετών.

Υπενθυμίζουμε ότι το εν λόγω πλοίο μεταφέρθηκε στο λιμένα της Μύρινας το Φεβρουάριο του 2012, έπειτα από φωτιά που ξέσπασε ενώ έπλεε βορειοανατολικά της Λήμνου.

Οδοντιατρικές εξετάσεις στους μαθητές των σχολείων της Λήμνου Εκτύπωση

Σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα Δευτέρα 23 Ιανουαρίου μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου θα βρίσκεται στη Λήμνο Κινητή  Μονάδα Προληπτικής Οδοντιατρικής, στην οποία οι οδοντίατροι του νησιού  θα εξετάζουν  τους μαθητές όλων των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η δράση πραγματοποιείται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»  και τον Ιατρικό Οδοντιατρικό Σύλλογο Νομού Λέσβου σε συνεργασία με τον Δήμο Λήμνου, τον ΟΕΠΑ  και τον ΟΚΠΑ του Δήμου Λήμνου και  με τη σύμφωνη γνώμη των  Διευθύνσεων  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού.

 Στον πίνακα αναγράφονται οι ημέρες κατά τις οποίες θα εξεταστούν οι μαθητές και οι  μαθήτριες του κάθε σχολείου, μετά από την έγγραφη συγκατάθεση των γονέων τους.

 Το πρωί, από την ώρα έναρξης των μαθημάτων,  και το απόγευμα από τις 18:00 η Κινητή Μονάδα θα βρίσκεται στον χώρο του  κάθε σχολείου σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Τα νήπια θα πρέπει να συνοδεύονται κατά την  εξέταση από τους  γονείς τους.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των επισκέψεων:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

Μελωδικό «παρών» από τα μουσικά σύνολα του Δήμου Λήμνου και στις φετινές γιορτές Εκτύπωση

moussynola.jpg


Μελωδικό «παρών» έδωσαν και στις φετινές γιορτές τα μουσικά σύνολα του Δήμου Λήμνου, συμμετέχοντας  σε περισσότερες από 10 Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με γιορτινές μουσικές απ' την Ελλάδα και τον κόσμο.

Η Φιλαρμονική, η Δημοτική Χορωδία & η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής, αγνοώντας τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, έδωσαν και φέτος τον καλύτερό τους εαυτό "λαμπρύνοντάς" με την παρουσία τους Χριστουγεννιάτικες γιορτές και εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν όλο το Δεκέμβριο από τοπικές κοινότητες και συλλόγους.

Ο αρχιμουσικός του Δήμου κ. Δημήτρης Μαυράκης θέλει με την ευκαιρία αυτή να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τα δεκάδες μέλη των μουσικών μας συνόλων για την ακούραστη και ανιδιοτελή προσφορά τους, καθώς και τους διοργανωτές όλων των εκδηλώσεων για την τιμητική τους πρόσκληση. Υγεία και ευτυχία σε όλο τον κόσμο!

Nuevo Guitar: Μουσική παράσταση του διεθνούς φήμης κιθαρίστα Παναγιώτη Μάργαρη Εκτύπωση

Nuevo guitar είναι ο τίτλος της νέας μουσικής παράστασης που ετοίμασε για το κοινό, ο διεθνούς φήμης Έλληνας βιρτουόζος της κλασικής κιθάρας και συνθέτης, Παναγιώτης Μάργαρης, ο οποίος «μάγεψε» το κοινό της Λήμνου το περασμένο καλοκαίρι και θα πραγματοποιήσει δύο νέες παραστάσεις στο νησί μας στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.

Αυτή τα φορά θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τη νέα μουσική πρόταση του Παναγιώτη Μάργαρη σε δύο παραστάσεις που θα δοθούν την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στο Κινηματοθέατρο «Μαρούλα» και την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ατσικής, με ελεύθερη είσοδο και ώρα έναρξης 20:00.

Η νέα αυτή μουσική πρόταση, παρουσιάζει όλες τις τεχνικές δυνατότητες και τα μαγικά ηχοχρώματα του πιο αγαπημένου παγκοσμίως μουσικού οργάνου, μέσα από την δεξιοτεχνία, την φαντασία, το πάθος, τις αυτοσχεδιαστικές δυνατότητες και το ταπεραμέντο του κορυφαίου Έλληνα κιθαρίστα Παναγιώτη Μάργαρη.

Ο Παναγιώτης Μάργαρης έχοντας την βαθειά εσωτερική ανάγκη να οδηγήσει την κλασική κιθάρα σε φρέσκα καινούργια μονοπάτια και να της δώσει νέες σημερινές κατευθύνσεις, την ενώνει μέσα από τις διασκευές του με όλα τα μουσικά είδη. Ένα μαγικό ρεσιτάλ κιθάρας στο οποίο θα ακουστούν κομμάτια από τις δισκογραφικές του δουλειές Duende, Rock Of My Soul, “Με τη μαγεία της κιθάρας”, δικές του συνθέσεις, υπέροχα soundtracks από ιστορικές κινηματογραφικές ταινίες, καθώς και τραγούδια μεγάλων Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Μαζί του θα βρεθεί επί σκηνής, η εξαιρετική και πολύ ιδιαίτερη ερμηνεύτρια Ελένη Μπούκλη.

Η παράσταση Nuevo guitar”, θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια του 2017 και του 2018. Επίσης, θα ηχογραφηθεί και θα είναι ο τίτλος του επόμενου άλμπουμ του Παναγιώτη Μάργαρη. Αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2017.

 

Παναγιώτης Μάργαρης- Nuevo Guitar

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου – Κινηματοθέατρο «Μαρούλα»

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου- Πολιτιστικό Κέντρο Ατσικής

Ώρα έναρξης: 20:00

Είσοδος Ελεύθερη

«Έλα στη θέση μου»: Ενημερωτική εκδήλωση του ΟΚΠΑ για την ψυχική υγεία Εκτύπωση

Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λήμνου διοργανώνει  ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Έλα στη θέση μου. Ενημέρωση για τη ψυχική υγεία και την καταπολέμηση των στερεοτύπων» η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11/12/2016 στις 11:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μούδρου και την Τρίτη 13/12/2016 στις 19:30 στο Κινηματοθέατρο «Μαρούλα» στη Μύρινα. Την εκδήλωση συντονίζει ο MSc ψυχολόγος Πέτρος Κεχαγιάς.

Τα θέματα ψυχικής υγείας, καθώς και των προβλημάτων που προκύπτουν γύρω από αυτήν, απασχολούν καθημερινά όλους μας, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, το επάγγελμα και την εκπαίδευσή μας. Η ευαισθητοποίησή μας γύρω από αυτά αποτελεί σημαντική μέριμνα του ΟΚΠΑ Δήμου Λήμνου στο πλαίσιο της κοινωνικής πρόνοιας, καθώς όλο και πιο συχνά έρχεται αντιμέτωπος με συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες. Σκοπός της συγκεκριμένης εκδήλωσης είναι η πληροφόρηση και η καταπολέμηση των στερεοτύπων που υπάρχουν γύρω από τα ζητήματα των ψυχολογικών δυσκολιών και διαταραχών.

Την εκδήλωση συντονίζει και επιμελείται επιστημονικά ο MSc ψυχολόγος / υπ. Διδάκτορ Ιατρικής Α.Π.Θ. Πέτρος Κεχαγιάς. Πλαισιώνεται από τους:

·         Δέσποινα Καμπουροπούλου, ηθοποιός

·         Γιώτα Κότικα, ζωγράφος

·         Σοφία Καραγιάννη, καθηγήτρια χορού και τις μαθήτριες χορού Ειρήνη Αμδίτου, Κλαίρη Πρωίμου, Σαμακλή Μαργαρίτα, Φαίη Τσελεπή

·         Κωνσταντίνος Καραγκούνης , ηθοποιός 

Ευχαριστήριο Δημάρχου για την 32η Philoxenia Εκτύπωση

Ευχαριστήριο Δημάρχου για την 32η Philoxenia

Ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης ευχαριστεί θερμά όλους όσοι  συνέβαλαν στην επιτυχή παρουσία του Δήμου Λήμνου στην 32η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Philoxenia»,  που πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 20 Νοεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, ο  Δήμαρχος ευχαριστεί τον Εμπορικό Σύλλογο Λήμνου και όλες τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην προβολή του Δήμου μας:  Χρυσάφης ΑΕΒΕ, Κασπακνές Λιχουδιές, Υιοί Β. Αχιλαδέλλη,  Αγγελική από Χρυσάφι, Γκαράλη Γεύσεις Λήμνου, Αγροτικός Συνεταιρισμός Λήμνου «Η Ένωση», «Ν. Κουκουλήθρας & Υιοί», «Οκτάπους Λήμνος- Γεώργιος Κ. Κουτούκης & Υιοί» ,  «Κουταλιανός» της ΑΦΟΙ Σαρικλή, αρτοποιία Ποριάζη, Ε. Ν. Σταματέρης & Σία, Βιοτεχνία Δημ. Κατωμερίτη, τον παραγωγό μελιού κ. Δημ. Χασάπη  και το Εργαστήριο Κεραμικών της κ. Kωνσταντίνας Δεσποτέρη, το Petrides Travel και το γραφείο ενοικιάσεων αυτοκινήτων Γ. Σκαφίδα,  

Επίσης, εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς  τον Πολιτιστικό Όμιλο Λημνιών Θεσσαλονίκης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λημνιών Καβάλας, για την αμέριστη υποστήριξή τους και την ξεχωριστή παρουσίαση των παραδοσιακών χορών του τόπου μας στο κοινό της  «Philoxenia»,  τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Λήμνου κ. Χρυσόστομο Ψάρρα, τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ξενοδοχείων Λήμνου και μέλος της ΑΜΚΕ Λήμνος Τουριστική κ. Δημήτρη Ματζάρη,  την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ενοικιαζομένων  Δωματίων Λήμνου κ. Παρασκευή Βαρουχάκη την Ταμεία του Συλλόγου κ. Θεοδοσία Καλημανά και τα μέλη του κ. Αικατερίνη Συρίγου και Κωνσταντίνο Συρίγο, τους εθελοντές  Λίνα Λυγκάκη και Θανάση Ματζάρη,  τους πολλούς επισκέπτες και φίλους της Λήμνου που έδωσαν το «παρών», καθώς τα ΜΜΕ που συνέβαλαν καθοριστικά στην προβολή της παρουσίας του Δήμου Λήμνου και στη φετινή «Philoxenia». 

Ο Δήμος Λήμνου συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στην 32η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Philoxenia» Εκτύπωση

Με μεγάλη επιτυχία συμμετείχε φέτος ο Δήμος Λήμνου στην 32η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Philoxenia», που πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 20 Νοεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Το stand του Δήμου Λήμνου στο περίπτερο 13 της έκθεσης προσέλκυσε μεγάλο αριθμό επισκεπτών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα του νησιού μας, τα αξιοθέατα και τις μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει στον επισκέπτη του.  Οι επισκέπτες δοκίμασαν λημνιακά προϊόντα και γνώρισαν τους χορούς και τα τραγούδια της Λήμνου.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν  περί τα 48 ραντεβού με hosted buyers από πολλές περιοχές του κόσμου (οι οποίοι, με δεδομένο ότι βρίσκονται σε αναζήτηση νέων προορισμών, εντόπισαν στη Λήμνο αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία που την καθιστούν έναν προνομιακό τουριστικό προορισμό.

Στον χώρο του Δήμου Λήμνου βρίσκονταν καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, της ΑΜΚΕ «Λήμνος Τουριστική», του Πολιτιστικού Ομίλου Λημνιών Θεσσαλονίκης και του Πολιτιστικού Συλλόγου  Λημνιών  Ν. Καβάλας.

Ειδικότερα, παρόντες στο stand της Λήμνου στη Philoxenia ήταν ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Μαυροθαλασσίτης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Σακαρίκος, ο Πρόεδρος της  ΑΜΚΕ Λήμνος Τουριστική κ. Δημήτρης Σφενδύλης, ο Πρόεδρος του  Εμπορικού Συλλόγου Λήμνου κ. Χρυσόστομος Ψάρρας, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου κ. Δημήτρης Ματζάρης, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Λήμνου κ. Παρασκευή Βαρουχάκη, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Λημνιών Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Μαντάς, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λημνιών  Ν. Καβάλας κ. Ευδοκία Παπουτσίδου, τα μέλη των συλλόγων και πολλοί φίλοι της Λήμνου.

Τα χορευτικά συγκροτήματα των δύο πολιτιστικών συλλόγων παρουσίασαν τους χορούς της Λήμνου, με την ενθουσιώδη συμμετοχή του κοινού της έκθεσης.

Το περίπτερο του Δήμου μας επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων η Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός, επιχειρηματίες του τουρισμού και άλλων συναφών κλάδων και πλήθος επισκεπτών.

Ο Δήμος Λήμνου και η ΑΜΚΕ «Λήμνος Τουριστική» ευχαριστούν τις επιχειρήσεις της Λήμνου που υποστήριξαν με τα προϊόντα τους την προσπάθεια προβολής του Δήμου μας, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Λημνιών Θεσσαλονίκης & Καβάλας για την ενεργό παρουσία τους και τη μεγάλη υποστήριξη που προσέφεραν στις εκδηλώσεις,  τους εθελοντές που βοήθησαν στην ενημέρωση του κοινού και τη διοργάνωση των εκδηλώσεων και όλους τους επισκέπτες που παρευρέθηκαν στο stand 54 του Περιπτέρου 13 και τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις μας.

 

Διανομή ειδών παντοπωλείου-οπωροπωλείου (Ε.Π. Επισιτιστικής ή/και βασικής υλικής συνδρομής του ΤΕΒΑ) Εκτύπωση
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Δήμος Λήμνου στην 32η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Philoxenia» Εκτύπωση

philoxenia_banner_2.jpg


Δυναμικό «παρών» πρόκειται να δώσει και φέτος ο Δήμος Λήμνου στη διεθνή έκθεση τουρισμού «Philoxenia» η οποία διοργανώνεται  για 32η χρονιά στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, από τις 18 έως τις 20 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής  του, ο Δήμος Λήμνου και η ΑΜΚΕ Λήμνος Τουριστική σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες, θα προβάλλουν  σε ένα χώρο 40 τ.μ.  τις ομορφιές, τον ιστορικό πλούτο και τις παραδόσεις του νησιού μας, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του.  Η Λήμνος βρίσκεται και φέτος στο Περίπτερο 13 (Stand 54) της Philoxenia.

Προβολή βίντεο, διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού, δοκιμές προϊόντων, ραντεβού με παράγοντες της εγχώριας και διεθνούς τουριστικής αγοράς, προσωπική ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων, events με «άρωμα» Λήμνου, με  λημνιούς παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, θα  δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό «σκηνικό»,  φέρνοντας  τους επισκέπτες της έκθεσης πιο κοντά στο νησί μας.

Δίνοντας και φέτος ιδιαίτερη έμφαση στις «business to business» επαφές με παράγοντες της τουριστικής αγοράς, έχουν ήδη προγραμματιστεί συνολικά 48 ραντεβού για την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Νοεμβρίου. Ειδικότερα,  την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, από τις 10:15 έως τις 18:45 έχουν προγραμματιστεί 22 B2B συναντήσεις, ενώ για το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, από τις 10:15 έως τις 18:15 έχουν προγραμματιστεί 26 B2B συναντήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξουν επαφές με τουριστικούς πράκτορες από όλες τις χώρες των Βαλκανίων, από τη Ρωσία, τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ολλανδία , τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Σουηδία, τον Καναδά κ.α.

Επίσης, και φέτος η συμμετοχή της Λήμνου στην Philoxenia θα πλαισιωθεί από events με παραδοσιακούς χωρούς και τραγούδια του τόπου μας, καθώς οι τοπικοί σύλλογοι Λημνιών της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας υποστηρίζουν για άλλη μία χρονιά την παρουσία της Λήμνου στη διεθνή έκθεση.

Ειδικότερα, στο stand του Δήμου Λήμνου οι επισκέπτες της Philoxenia θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν χορούς του νησιού μας από το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Λημνιών Θεσσαλονικής το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στις 18:30, καθώς και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λημνιών Καβάλας την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι.

Σας καλούμε να επισκεφθείτε το χώρο του Δήμου μας στην έκθεση Philoxenia, για να ενημερωθείτε για τις μοναδικές εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει η Λήμνος στον επισκέπτη της, να γνωρίσετε τα προϊόντα και τις παραδόσεις της.

 

ΩΡΑΡΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ

 

Ημερομηνία: 18 – 20 Νοεμβρίου 2016

Διάρκεια: 3 ημέρες (Παρασκευή - Κυριακή)

 

Παρασκευή: 10:00-20:00 Μόνο για εμπορικούς επισκέπτες

Σάββατο: 10:00-20:00 Για εμπορικούς επισκέπτες & κοινό

Κυριακή: 10:00-20:00 Για εμπορικούς επισκέπτες & κοινό

 

Η είσοδος για εμπορικούς επισκέπτες  είναι δωρεάν, με την επίδειξη της επαγγελματικής τους κάρτας ή με το Δελτίο Εμπορικού Επισκέπτη. H καταγραφή των εμπορικών επισκεπτών γίνεται εντός των περιπτέρων.

 

Εισιτήριο για το κοινό: 5€

 

Μια καλή σεζόν για το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων του Δήμου μας Εκτύπωση

Με εντυπωσιακά αποτελέσματα έκλεισε η φετινή «ποδηλατική σεζόν» για το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων του Δήμου Λήμνου, εν συγκρίσει με την αντίστοιχη περσινή.

Πιο συγκεκριμένα, η ζήτηση του 2016 ήταν διπλάσια από την αντίστοιχη του 2015 (που ήταν και η πρώτη του χρονιά). 

Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους παρουσιάστηκε μηνιαίο υψηλό χρήσης με περίπου 250 ενοικιάσεις.  Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αυξημένη κίνηση κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, κάτι που δείχνει ότι το σύστημα φέτος χρησιμοποιήθηκε περισσότερο όχι μόνο από τους επισκέπτες της πόλης της Μύρινας κατά τους θερινούς μήνες, αλλά και από τους μόνιμους κατοίκους για τις μετακινήσεις τους.

Από την εκκίνηση της λειτουργίας του,  έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 300 χρήστες, ενώ εκτιμάται ότι από τη χρήση των ποδηλάτων έχει αποφευχθεί η κατανάλωση περισσότερων από 200 λίτρα καυσίμου και η εκπομπή περισσότερων από 350 κιλά CO2 στην ατμόσφαιρα.

Επισημαίνεται ότι το σύστημα λειτουργεί μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου κάθε έτους.

Τέλος, ο Δήμος θα ήθελε να ευχαριστήσει και να συγχαρεί τους δημότες και επισκέπτες του για τον σεβασμό που έχουν δείξει στη δράση, προστατεύοντας τα ποδήλατα και τον λοιπό εξοπλισμό σαν να ήταν δικά τους και να δώσει ραντεβού για τον επόμενο Μάιο. 

Η πρωτοβουλία «Grow Greek Tourism Online" της GOOGLE στη Λήμνο Εκτύπωση
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο ΟΚΠΑ Δήμου Λήμνου για την ένταξη του ΚΗΦΗ στο ΠΕΠ «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» Εκτύπωση
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης του Δήμου Λήμνου ενημερώθηκε για την ένταξη της πρώτης φάσης του έργου που αφορά στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Λήμνου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Ο ΟΚΠΑ πρόκειται να εργαστεί εντατικά και για το επόμενο μεγάλο βήμα, που θα είναι η ένταξη της τριετούς χρηματοδότησης του ΚΗΦΗ, στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού για τα προγράμματα της 3ης ηλικίας. 
Η Πρόεδρος κ. Μαγδαληνή Τούφου και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΠΑ επιθυμούν να ευχαριστήσουν ιδιαίτερα την κ. Αθανασία Θεοδωροπούλου και τα υπόλοιπα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης , καθώς και τις κ.κ. Κωνσταντίνα Δελλή και Αθηνά Αχιλαδέλλη από πλευράς του Δήμου Λήμνου, που όλοι μαζί εργάστηκαν για τη διαμόρφωση της πρότασης και την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας ένταξης του έργου.
Εορτασμός 104ης Επετείου Απελευθέρωσης της Λήμνου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Εκτύπωση
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, εορτάστηκε φέτος η 104η Επέτειος από την Απελευθέρωσης της Λήμνου από τον τουρκικό ζυγό.
Ο εορτασμός της ημέρας ξεκίνησε με την επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ.κ. Ιερόθεος. Μετά το πέρας της δοξολογίας, η Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας κ. Αθηνά Τζαννέτου Γιαρμαδούρου εκφώνησε την πανηγυρική ομιλία. 
Ακολούθησαν επιμνημόσυνη Δέηση στο χώρο του Ηρώου Πεσόντων, κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και η καθιερωμένη παρέλαση του Περιφερειακού Τμήματος Λήμνου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του Λυκείου Ελληνίδων – Παράρτημα Λήμνου, του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων καθώς και Τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων με συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Λήμνου και του Στρατού.
Μετά το πέρας της παρέλασης, πραγματοποιήθηκε αεροπορική επίδειξη της ομάδας «Ζευς», με ιπτάμενο χειριστή τον ελληνικής καταγωγής επισμηναγό Λουκά Θεοχαρόπουλο, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.
Εν συνεχεία, σε τελετή που έλαβε χώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Μαυροθαλασσίτης εκπροσωπώντας το σώμα, ανακήρυξε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επίτιμο δημότη της Λήμνου. Ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι αποτελεί τιμή η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Είστε εγγυητής της Δημοκρατίας και της ασφάλειας της χώρας», είπε ο κ. Μαρινάκης «είμαστε υπερήφανοι που είστε μαζί μας να γιορτάσουμε την επέτειο απελευθέρωσης της Λήμνου», αναφερόμενος παράλληλα στην εξαιρετική αεροπορική επίδειξη της ομάδας Ζευς. Ο Δήμαρχος παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και το χρυσό κλειδί του νησιού. «Είναι μεγάλη μου τιμή, είναι μεγάλο το χρέος, ύστερα από αυτο που είδαμε, ύστερα από αυτή την παρέλαση» είπε ο κ. Παυλόπουλος.
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου και ο Έπαρχος Λήμνου κ. Ευάγγελος Γιαρμαδούρος προσέφεραν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη του Ναυάρχου Κουντουριώτη, που δημοσίευσε αμέσως μόλις απελευθέρωσε τη Λήμνο. «Σε ανάμνηση της σημερινής σας παρουσίας που λαμπρύνατε τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 104 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού της Λήμνου, θα θέλαμε να σας προσφέρουμε την προκήρυξη το Ναυάρχου Κουντουριώτη, που δημοσίευσε αμέσως με πάρα πολύ σεβασμό και τιμή προς το πρόσωπό σας» ανέφερε η κ. Καλογήρου.
Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λήμνου από την αρχαιολόγο κ. Μάλαμα Μαρή.
Κατά τη διάρκεια επίσημου γεύματος που ακολούθησε προς τιμήν του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντιφώνησή του, έκανε μια πλήρη αναφορά στην ιστορία και τη μυθολογία της Λήμνου. 
Εν συνεχεία, επ’ αφορμή της επίσκεψής του στη Λήμνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε, για μια ακόμη φορά, σαφές προς τη φίλη και γείτονα Τουρκία ότι «οιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης αφενός συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, η οποία την εκθέτει ανεπανόρθωτα ως μέλος της Διεθνούς Κοινότητας. Και, αφετέρου, αποτελεί απροκάλυπτη επιβουλή κατά των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και γι’ αυτό δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή ούτε, φυσικά, θα μείνει αναπάντητη».
Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πλήρη συναίσθηση του ότι η Λήμνος, λόγω και της τεράστιας σημασίας γεωγραφικής της θέσης, συνιστά καθοριστικό μέγεθος της Ελληνικής Επικράτειας αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού κατά το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο που ορίζει ότι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως ορίζονται κυριάρχως από αυτά- τα σύνορα της Ελλάδας προσδιορίζουν και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Φεύγοντας, Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε για τον εξαιρετικά τιμητικό- όπως τον χαρακτήρισε- τίτλο του Επίτιμου Δημότη Λήμνου και σημείωσε ότι παίρνει μαζί του τις εθνικές παρακαταθήκες που μας κληροδοτεί η μεγάλη ιστορική διαδρομή του νησιού. Και, κυρίως, την παρακαταθήκη ενότητας μπροστά στα μεγάλα και σημαντικά, την οποία μας εμπνέει η σημερινή σημαδιακή επέτειος.
Ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι τα νησιά του Αιγαιόυ επιδιώκουν ξεκάθαρα φιλικές σχέσεις με τη γείτονα, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να υπάρχει ομόνοια, ενότητα και η ομοψυχία και, με έναν ξεκάθαρο στρατηγικό σχεδιασμό, η Ελλάδα να πατήσει ξανά στα πόδια της, κυρίως για τις γενιές οι οποίες έρχονται. Τέλος, αφιέρωσε τη σημερινή αεροπορική επίδειξη της Ομάδας Ζευς στη μνήμη της μικρής Μελίνας, που η τοπική κοινωνία σήμερα αποχαιρέτισε συγκλονισμένη.Ο Δήμαρχος ευχήθηκε στους γονείς της «πολλή δύναμη, για να αντέξουν το χαμό του παιδιού τους».
Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Δήμαρχος προσέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έναν αμφορέα και ένα αντίγραφο του ειδωλίου της Σειρήνας, η οποία βρέθηκε στο αρχαϊκό ιερό της Μεγάλης Θεάς στην Ηφαιστία.
Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Κουίκ. Την αξιωματική αντιπολίτευση εκπροσώπησε ο Βουλευτής ν. Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου. Επίσης, παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Λέσβου κ. Γιώργος Πάλλης, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Γεώργιος Καμπούρης, ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης, ο Έπαρχος Λήμνου κ. Ευάγγελος Γιαρμαδούρος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Μαυροθαλασσίτης, η Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου κ. Μαρία Κακαλή, ο Διοικητής της 88 ΣΔΙ Ταξίαρχος Γ. Μπουζάκης, ο Διοικητής της 130 ΣΜ Σμήναρχος Παναγιώτης Βάλσαμος, εκπρόσωποι της αδελφοποιημένης Κοινότητας Περβολιών Λάρνακας, ο Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου Υποστράτηγος Νικόλαος Χριστοφάκης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αριστείδης Καλάργαλης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου Ανδρέας Στεφάνου, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και φορέων, δημοτικοί σύμβουλοι και Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων.
Ποδοσφαιρικό Τουρνουά στο πλαίσιο της 104ης Επετείου Απελευθέρωσης της Λήμνου Εκτύπωση
Ο Δήμος Λήμνου διοργανώνει την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου Ποδοσφαιρικό Τουρνουά, στα πλαίσια των εορτασμών της 104ης Επετείου Απελευθέρωσης της Λήμνου. 

Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν είναι: 
- Δήμος Λήμνου 
- Παλαίμαχοι Λήμνου 
- Μικτή Ομάδα Λιμενικού Σώματος 
-Ελληνικής Αστυνομίας 
-Ομάδα Ποδοσφαιριστών Πυροσβεστών Θεσσαλονίκης 

Το πρόγραμμα των αγώνων, οι οποίοι θα διεξαχθούν στο Γήπεδο της Μύρινας έχει ως εξής: 
15:30- 16:00 Πυροσβέστες Θεσσ/νίκης- Μικτή Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΣ. 
16:05- 16:35 Δήμος Λήμνου – Παλαίμαχοι Λήμνου 
16:40- 17:10 Παλαίμαχοι Λήμνου- Πυροσβέστες Θεσσ/νίκης 
17:15- 17:45 Δήμος Λήμνου- Μικτή Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΣ. 
17:50- 18:20 Μικτή Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΣ. – Παλαίμαχοι Λήμνου 
18:25- 18:55 Δήμος Λήμνου- Πυροσβέστες Θεσσ/νίκης 
19:00 Απονομές επάθλων 

 Είσοδος ελεύθερη
Χορήγηση επιπλέον vouchers για παροχή θέσεων σε παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΕΤΑΑ Εκτύπωση

Μετά από την ανακοίνωση - πρόσκληση που εξέδωσε η ΕΕΤΑΑ Α.Ε. στις 16 Σεπτεμβρίου 2016 και αφορά στη χορήγηση πρόσθετων «ΑΞΙΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ» VOUCHERS , καλούνται οι γονείς, οι οποίοι είχαν κάνει αίτηση για την ένταξη των τέκνων στους Παιδικούς Σταθμούς του Οργανισμού μας , μέσω του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και ενώ πληρούσαν τα κριτήρια εγγραφής δεν έλαβαν voucher , να προσέρχονται στα γραφεία του Οργανισμού μας από σήμερα έως και την 26η Σεπτεμβρίου κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες , (κτίριο ΕΑΣ Λιμάνι Μύρινας 1ος όροφος, τηλέφωνο επικοινωνίας 2254350021) προκειμένου να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση-δήλωση της πρόθεσή τους να τους χορηγηθεί voucher.
Προκειμένου για τη χορήγηση βεβαίωσης εκ μέρους του Οργανισμού μας για την παροχή θέσης στον αιτούντα γονέα-ωφελούμενο , θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας βάσει μοριοδότησης μέχρι να συμπληρωθεί ο ανώτατος αριθμός των θέσεων που θα διαθέσουμε μέσω της ΕΕΤΑΑ Α.Ε.

Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος

Μαγδαληνή Τούφου

Σημεία ανακύκλωσης συσκευών στο Δήμο Λήμνου Εκτύπωση

Ο Δήμος Λήμνου από το έτος  2013 έχει συνάψει σύμβαση συνεργασίας με την  εταιρία «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε» με σκοπό την συλλογή των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών .

Συγκεκριμένα :

·         Μεγάλες οικιακές ηλεκτρικές συσκευές : Ψυγεία, καταψύκτες, πλυντήρια, κλιματιστικά κλπ.

·         Μικρές οικιακές συσκευές : Ηλεκτρικές σκούπες, ηλεκτρικά σίδερα ,φούρνοι μικροκυμάτων κλπ.

·       Εξοπλισμό πληροφορικής : Υπολογιστές-Εκτυπωτές-Φορητοί υπολογιστές, Φωτοαντιγραφικά μηχανήματα, Αριθμομηχανές, FAX, κινητά τηλέφωνα κλπ.

Για την συλλογή των ανωτέρω συσκευών ο Δήμος έχει τοποθετήσει ειδικά Container στα παρακάτω σημεία :

1. Aμαξοστάσιο Δ.Ε.Μύρινας -3ο χλμ. Μύρινας Μούδρου

2. Αμαξοστάσιο Δ.Ε.Μούδρου-πίσω από το πρώην Δημαρχείο-Μούδρος

3. Αμαξοστάσιο Δ.Ε.Νέας Κούταλης-Κοντιάς.

Στο επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν επιπλέον μικροί κάδοι εναπόθεσης μικροσυσκευών  και λαμπτήρων σε πολυσύχναστα σημεία στην πόλη της Μύρινας και στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων Μούδρου, Ατσικής και Νέας Κούταλης.

Όσοι από τους δημότες μας έχουν για ανακύκλωση άχρηστες μεγάλες οικιακές συσκευές  να επικοινωνούν με τα γραφεία του Δήμου στο τηλ. 22540-26650 και να το δηλώσουν, ώστε να προγραμματιστεί η αποκομιδή τους.

Από το έτος 2013 μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 46.000 κιλά ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Για περισσότερες πληροφορίες  οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της εταιρίας ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε  www.electrocycle.gr

13ες Ημέρες Ρωσοελληνικής Φιλίας 22-25 Σεπτεμβρίου 2016 Εκτύπωση
Από τις 22 έως τις 25 Σεπτεμβρίου θα εορταστούν φέτος οι «Ημέρες Ρωσο-Ελληνικής Φιλίας» στη Λήμνο, που λαμβάνουν χώρα για 13η χρονιά. 
Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου αναμένεται η άφιξη πολυμελούς αντιπροσωπείας από τη Ρωσία, που έρχεται με σκοπό το προσκύνημα στους τάφους των Ρώσων προσφύγων, ενώ θα συμμετάσχει και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των «Ημερών της Ρωσο-Ελληνικής Φιλίας». 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 18:00 θα γίνει η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων- Πεσόντων Αγωνιστών για την απελευθέρωση της Ελλάδας, στον Ρωμέικο Γιαλό, καθώς επίσης και στο μνημείο των των ναυτών Α. Ορλώφ και Στ. Σενιάβιν.
Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στο Ρωσικό Νεκροταφείο στην Πούντα, όπου στις 09:30 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσουν ομιλίες μελών της αντιπροσωπείας, εκπροσώπων των τοπικών αρχών , απογόνων των ρώσων προσφύγων, κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών. Εν συνεχεία, στις 10:45 το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με επίσκεψη στον Α’ ρωσικό προσφυγικό τάφο στον Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου στο Πορτιανού.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 19:00 η αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Ν. Κούταλη, όπου θα επισκεφθεί τον Ι.Ν. της Αγίας Μαρίνας και θα ακολουθήσει συναυλία ρώσων και ελλήνων καλλιτεχνών.
Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στις 09:45 θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο ρωσικό τμήμα του Συμμαχικού Νεκροταφείου του Μούδρου και θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση λουλουδιών. Στις 10:15 θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. της Ευαγγελίστριας στον Μούδρο και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ρώσων ναυτών.
Το βράδυ του Σαββάτου, στις 20:30,θα πραγματοποιηθεί συναυλία ρώσων καλλιτεχνών στη Μύρινα, στο Κινηματοθέατρο «Μαρούλα».
Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία Ελλήνων και Ρώσων ιερέων στον Καθεδρικό Ναό της Μύρινας και θα ακολουθήσει κατάθεση λουλουδιών στους τάφους Ελλήνων Ιερέων, πεσόντων για την απελευθέρωση του νησιού από τον οθωμανικό ζυγό.
Η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου.
Συνάντηση Δημάρχου με τον Αναπλ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Εκτύπωση

Ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, στο Δημαρχείο με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μάρκο Μπόλαρη, συνοδευόμενο από τον Βουλευτής ν. Λέσβου κ. Γιώργο Πάλλη.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν μία σειρά από ζητήματα του τομέα αγροτικής οικονομίας τα οποία αντιμετωπίζει η Λήμνος, καθώς επίσης και θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο τέλος της συνάντησης, ο Δήμαρχος προσέφερε στον κ. Μπόλαρη το έμβλημα του Δήμου Λήμνου και ένα φωτογραφικό λεύκωμα, ως αναμνηστικό της επίσκεψής του.

sam_2150b.jpg


Τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης στο Δήμο Λήμνου Εκτύπωση

Σταθερά αυξητικούς ρυθμούς παρουσιάζουν οι συγκεντρωθέντες όγκοι ανακυκλώσιμων υλικών στο Δήμο Λήμνου, παρά τη συνεχή μείωση του όγκου των συνολικών απορριμμάτων. 
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, για τους μήνες του 2012 που λειτούργησε η ανακύκλωση στη Λήμνο (το πρόγραμμα ξεκίνησε το καλοκαίρι του εν λόγω έτους), συγκεντρώθηκαν 60 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ για το σύνολο του 2013 το μέγεθος αυτό ανήλθε στους 180 τόνους. 
Το 2014 τα συγκεντρωθέντα ανακυκλώσιμα υλικά έφθασαν τους 238,780 τόνους, μέγεθος το οποίο αυξήθηκε και το 2015, φθάνοντας τους 255,480 τόνους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, ανάλογη αύξηση της τάξης του 7-8% αναμένεται και για το τρέχον έτος. Υπάρχουν βέβαια πολύ μεγάλα περιθώρια αύξησης της συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών, αρκεί οι δημότες μας να αγκαλιάσουν περισσότερο την ανακύκλωση και να την κάνουν τρόπο ζωής.
Σήμερα υπάρχουν 405 κάδοι συγκέντρωσης ανακυκλώσιμου υλικού και των τριών ρευμάτων σε όλη τη Λήμνο, ενώ πρόσφατα παρελήφθησαν άλλοι 90, με την τοποθέτηση των οποίων ο αριθμός θα ανέλθει στους 495. 
Ο Δήμος μας έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά υπολειμμάτων (από ρίψη μη ανακυκλώσιμων υλικών σε κάδους ανακύκλωσης) σε όλη την Ελλάδα, καθώς αυτό διαμορφώνεται στο 5%, όταν υπάρχουν περιοχές στις οποίες το ποσοστό αυτό φθάνει το 30-35%. Ωστόσο, τον Αύγουστο σημειώθηκε αύξηση του υπολείμματος. Καλούμε τους δημότες μας να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα αυτό και σε καμία περίπτωση να μην πετούν πάσης φύσεως απορρίμματα στους κάδους της ανακύκλωσης.

Η ανακύκλωση:
- Συμβάλλει στη μείωση των αστικών αποβλήτων που πρέπει να συλλεχθούν από τους Δήμους και να μεταφερθούν σε ολοένα και πιο δυσεύρετους Χώρους Υγειονομικής Ταφής.
- Συνεισφέρει στην εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, που συνήθως είναι μη ανανεώσιμες (πετρέλαιο, μεταλλεύματα κλπ) παρέχοντας και οικονομικά οφέλη στην ελληνική κοινωνία που σε μεγάλο μέρος εισάγει πρώτες ύλες και ενέργεια.
- Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
- Προσφέρει στον πολιτισμό, καθώς συμβάλλει στη δημιουργία μιας έμπρακτης περιβαλλοντικής συνείδησης.
Ανακυκλώνω σημαίνει σώζω το περιβάλλον.

Υποδοχή του Π. Μαγδανή στο Δημαρχείο μετά τις μεγάλες επιτυχίες σε Ολυμπιακούς & Παγκ. Πρωτάθλημα Εκτύπωση
Ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης υποδέχθηκε σήμερα, Τετάρτη 31 Αυγούστου στο Δημαρχείο τον λημνιό Ολυμπιονίκη και Παγκόσμιο Πρωταθλητή της κωπηλασίας Παναγιώτη Μαγδανή.
Ο Παναγιώτης Μαγδανής έφθασε στο Δημαρχείο συνοδευόμενος από τον συναθλητή του Γ. Χρήστου αργά το απόγευμα της Τετάρτης. Μπροστά στο Δημαρχείο είχαν παραταχθεί αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Λήμνου, ενώ αρχικώς τους υποδέχθηκαν ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Μοσχάκης και ο Πρόεδρος του ΟΕΠΑ Δήμου Λήμνου κ. Νικόλαος Μαρινάκης και εν συνεχεία ο Δήμαρχος στο γραφείο του. 
Ο Δήμαρχος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον Παναγιώτη Μαγδανή, στους γονείς του και τους προπονητές του για τις μεγάλες επιτυχίες στις πρόσφατες αθλητικές διοργανώσεις της Ολυμπιάδας του Ρίο και του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του Ρότερνταμ, αλλά και τη συνολική πορεία του, επέδωσε στους δύο αθλητές το έμβλημα του Δήμου και προσέφερε την εικόνα του Πολιούχου της Λήμνου Αγίου Σώζοντος.
Έρευνα για τους Anzac στη Λήμνο- Συνάντηση Δημάρχου με ερευνητική ομάδα Εκτύπωση

Ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης είχε την Πέμπτη 25 Αυγούστου, συνάντηση στο Δημαρχείο με ερευνητική ομάδα από την Αυστραλία, που βρίσκεται στη Λήμνο για τη συγκέντρωση και καταγραφή στοιχείων, σχετικά με τη δράση των Anzac στο νησί μας.

Ειδικότερα, το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο της Αυστραλίας συνεργάζεται με την Λημνιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας για να διεξάγει μία έρευνα η οποία θα αφορά την επίπτωση και τη σημασία των δραστηριοτήτων των ANZAC στη Λήμνο το 1915.

Το Δήμαρχο επισκέφθηκαν η κ. Liz Kaydos της Λημνιακής Αδελφότητας Νέας Νότιας Ουαλίας, η οποία έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη της σχέσης της Λήμνου με το εκστρατευτικό σώμα των Αυστραλών και Νεοζηλανδών (Anzac) κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και η συγγραφέας, σκηνοθέτης και φωτογράφος κ. Cheryl Ward, η οποία έχει αναδείξει με το έργο της τη δράση των αυστραλών νοσοκόμων της Λήμνου, ενώ έχει διεξάγει έρευνες προκειμένου να συνδέσει το φωτογραφικό παρελθόν της Λήμνου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με το σήμερα (LemnosThen & Now”). Μαζί τους ήταν η σύμβουλος σε θέματα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομίας κ. Sue Hodges και η διακοσμήτρια κ. Quinn Veldhuis.

 
Προσκλήσεις (1 στοιχείο)
Αποφάσεις Πρακτικά Επιτροπών (4 στοιχεία)
Προκηρύξεις (363 στοιχεία)
Ανακοινώσεις (1260 στοιχεία)
 

communitycentreslogo_rgb.jpg
koinpantfarm.png
banner_taksidevontas_sti_limno.jpg
banner_kanonismoi.jpg
udata.png
metaforiko_isodynamo.png
i_europi_sou.png
kifi_new.png
bikesharing.jpg
polioxni2.jpg
alkohol.jpg
civilprot2.jpg
banner_kep.png